Korisne informacije

Demencija – više od zaborava

Demencija je zajednički naziv za sve poremećaje pamćenja i drugih intelektualnih funkcija koji su dovoljno ozbiljni da ometaju svakodnevno funkcionisanje.

Demencija znači gubitak ličnosti i funkcija, to je stanje u kome se brišu sjećanja, imena, lica. Nestaje pamćenje. A gubitak pamćenja je i gubitak identiteta. Obično se izjednačava sa starošću, ali demencija je bolest, a ne dio normalnog procesa starenja.

Alchajmerova bolest mijenja život kako osobi kojoj je dijagnostikovana, tako i bliskim osobama. Iako se za sada ne može izliječiti, postoji terapija koja olakšava simptome. Istraživanja su pokazala da davanje punog povjerenja dostupnim ljekovima, njezi i podršci može unaprijediti kvalitet života.

Alhajmer predstavlja bolest dementnosti ili poremećaj pamćenja i koja napreduje do tačke sve dok osoba više nije u mogućnosti da obavlja aktivnosti u svakodnevnom životu. Bolest je prvi opisao nemački psiholog Alojz Alchajmer. Ovaj neurološki poremećaj uništava neurone u veze u moždanoj kori što dovodi do gubitka moždane mase. Do skora je to bila bolest samo starije dobi ali danas ta granica počinje polako da se spusta.

Razmotrite:

  • Kako da obezbijedite veći stepen njege kako bolest odmiče.
  • Kako će se pojedinac i članovi porodice nositi sa promjenama u sposobnosti osobe da vozi, kuva i izvodi druge dnevne aktivnosti.
  • Kako da obezbijedite bezbjedno okruženje.

Ukoliko u vašem neposrednom okruženju neko pati od Alchajmerove bolesti, morate se naoružati strpljenjem i znanjem, kako biste svima olakšali svakodnevni život. Morate razumjeti kakve promjene ličnosti bolest uzrokuje…
Smetnje u pamćenju, poteškoće u pronalaženju pravih riječi i izraza ili promjene raspoloženja, samo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na Alchajmerovu bolest, najčešći uzrok demencije.

Moderna medicina i dalje zna jako malo o uzrocima ove bolesti, kao i njenoj prevenciji i liječenju.

RANO OTKRIVANJE JE VAZNO!!!

Nema osobe koja povremeni nije zaboravna. Demencija je samo na prvi pogled nalik zaboravnosti koju svi povremeno iskusimo.

Demencija je neuropsihijatrijski problem koji se najčešće u početku manifestuje problemima sa pamćenjem, ali s vremenom zahvata i druge moždane strukture što se manifestuje kao

  • Poteškoće u savladavanju svakodnevnih zadataka
  • Poteškoće u ostvarivanju komunikacije sa drugima
  • Promjene u raspoloženju, rasuđivanju i osobinama ličnosti

Demencija se obično pogoršava kako vrijeme prolazi. Osoba sa demencijom sve više i sve češće mora da se oslanja na druge ljude. Premda je najčešća kod starijih osoba, demencija može da bude dijagnostikovana i kod ljudi uzrasta oko 40 godina.

Svaka dvadeseta osoba starija od 65 godina ima demenciju, a do početka devete decenije svaka peta osoba ima određen broj simptoma demencije..